Ένας άλλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή;

Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν καταδικάσει ομόφωνα την απόφαση του Ιράν να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Μια σχετική δήλωση από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: ". Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Ιράν συνεχίζει να αγνοεί τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας για την διάλυση των ανησυχιών σχετικά με τις πυρηνικές του δραστηριότητες" Με τη σειρά της, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε: «Καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως τον εμπλουτισμό ουρανίου και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς πυρηνικές υποχρεώσεις του. "Ωστόσο, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να οραματίζονται διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση του ιρανικού προβλήματος, που απειλεί να μετατραπεί σε ακόμη πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η αφορμή για αυτά τα σχεδόν συγχρονισμένες δηλώσεις από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι ότι η Fordo, εργοστάσιο του Ιράν άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο επίπεδο 20 τοις εκατό. Εξετάζοντας την κατάσταση αμερόληπτα, καθίσταται προφανές ότι αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακή είδηση.

"Το Ιράν έχει εμπλουτίσει ουράνιο στο παρελθόν έως 20 τοις εκατό, σύμφωνα με ισχυρισμούς για ένα ερευνητικό αντιδραστήρα", δήλωσε ο Υποστράτηγος Βλαντιμίρ Dvorkin, ένας γνωστός εμπειρογνώμονας στον πυρηνικό τομέα όπλα. «Αυτό το επίπεδο εμπλουτισμού δεν επαρκεί για την κατασκευή ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού. Παρ 'όλα αυτά, φέρνει σίγουρα το Ιράν πιο κοντά στον εμπλουτισμό ουρανίου-235 στο 80-90 τοις εκατό, το οποίο είναι αρκετό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας ή πυρηνική κεφαλή. "

Αλλά το ερώτημα είναι γιατί το Ιράν έχει αρχίσει δημιουργία πυρηνικού του προγράμματος μόλις τώρα.

Μετά την πτώση της φιλο-αμερικανικό καθεστώς Mohammad Reza Shah Pahlavi το 1979, εκ παραδρομής κυβέρνηση του Ιράν έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια αντι-αμερικανική πολιτική. Τώρα το Ιράν εφαρμόζει τη δική της πολιτική στο Αφγανιστάν και το Ιράκ? Και στη Συρία, η Τεχεράνη υποστηρίζει Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος προετοιμάζεται για ένα μέλλον ως διεθνής παρίας. Επιπλέον, το ιρανικό πετρέλαιο και τη γεωπολιτική θέση του Ιράν - κρέμονται πάνω από το πετρελαϊκές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου - το καθιστά ένα σημαντικό παγκόσμιο παίκτη, υποστηρίζοντας τουλάχιστον περιφερειακή ηγεσία.

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δυνατότητα ενός εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν απείλησε ότι θα μπλοκάρει τα στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων το 40 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου να περάσει. Τεχεράνη έσπευσε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αυτών των απειλών με τις ναυτικές ασκήσεις, που ακολουθήθηκε από την ταχεία αναδιάταξη των δύο αμερικανικών ομάδων αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο. Ιράν απάντησε με έναρξη εργασιών εμπλουτισμού ουρανίου. Στις 11 Ιανουαρίου, τρεις ομάδες αεροπλανοφόρο μετακινηθεί στο Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τον Νικολάι Ratrushev υποστήριξε επίσης ότι, γενικός γραμματέας της Ασφαλείας της Ρωσίας του Συμβουλίου, οι ΗΠΑ εργάζονται για την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Οι ΗΠΑ είναι "επιδιώκει να μετατρέψει την Τεχεράνη, τον εχθρό τους, σε έναν πιστό εταίρο και για το σκοπό αυτό να αλλάξει το κυβερνών καθεστώς εκεί με κάθε μέσο. Οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζονται, όπως είναι η μαζική υποστήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, η οποία μπορεί να διεξάγει μια έγχρωμη επανάσταση εκεί », είπε ο Ratrushev υποστήριξε επίσης ότι.

Η ιδέα αυτή επιβεβαιώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 11 Ιανουαρίου, ένα κύριο άρθρο της Washington Post έγραψε: "Η κυβέρνηση Ομπάμα βλέπει οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν ως κτίριο δημόσια δυσαρέσκεια που θα σας βοηθήσουν να υποχρεώσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει μια υποτιθέμενη πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με έναν ανώτερο υπάλληλο πληροφοριών των ΗΠΑ. Εκτός από τους Ιρανούς ηγέτες που επηρεάζουν άμεσα, είπε ο αξιωματούχος, «μια άλλη επιλογή εδώ είναι ότι [κυρώσεις] θα δημιουργήσει μίσος και τη δυσαρέσκεια στο επίπεδο του δρόμου, έτσι ώστε οι Ιρανοί ηγέτες να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αλλάξουν τους τρόπους τους."

Αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον λόγο με αυτό. Αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης επιτρέπει σε "ορισμένες χώρες να υποθέσουμε ότι εάν ο Καντάφι δεν είχε εγκαταλείψει οικειοθελώς το πυρηνικό πρόγραμμα του πριν από μερικά χρόνια, δεν θα είχε συμβεί σε κανέναν να τον απειλήσει με στρατιωτική δράση σήμερα», δήλωσε ο Αλεξέι Arbatov, επικεφαλής της Κέντρο για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Πρόκειται κυρίως για το Ιράν, και είναι προφανώς ο κύριος λόγος για την τρέχουσα επιδείνωση του 30-year-μακρά αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης προκάλεσε σαφώς την εντατικοποίηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και των αντιπάλων της Τεχεράνης πιέζουν για να αναγκάσει μια λύση στο ιρανικό πρόβλημα. Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει μια προφανής κλιμάκωση των εντάσεων στην οποία τα μέρη φαίνεται να προκαλούν ο ένας τον άλλον με την ανησυχητική Gusto ενός παράτολμος τζογαδόρος.

Εκφράζοντας την επίσημη θέση του Κρεμλίνου, Ratrushev υποστήριξε επίσης ότι, δήλωσε: «Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, καθώς και μια σειρά άλλες χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να επιλύσει το πρόβλημα μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι μέχρι στιγμής μικρή, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η ιρανική πλευρά έχουν πλέον λίγο ενδιαφέρονται για την επιτυχία της, αν και για διαφορετικούς λόγους. "

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και την παγκόσμια κοινότητα. Μόσχα είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής, αλλά μέχρι τώρα, οι εντάσεις έχουν μόνο ενταθεί.

«Υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης, την οποία το Ισραήλ ωθεί τους Αμερικανούς προς", δήλωσε ο Ratrushev υποστήριξε επίσης ότι. Με άλλα λόγια, που μας φέρνει πιο κοντά σε έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή - η τέταρτη κατά τα τελευταία 10 χρόνια.
από : rbth.ru/

Σχόλια