ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ UNISEF

Δελτίο Τύπου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ UNICEF ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η UNICEF ανησυχεί βαθύτατα από τις όλο και περισσότερες αναφορές αρπαγών και απαγωγών παιδιών από παράνομες συμμορίες και ένοπλες ομάδες, ιδιαίτερα σε χώρες που πλήττονται από βία. Σε πολλές περιπτώσεις οι απαγωγές αυτές γίνονται ατιμώρητα.

Στους πρώτους έξι μήνες του 2008, πάνω από 50 παιδιά απήχθησαν στην Αϊτή. Αναφέρθηκαν περιστατικά βιασμών και βασανισμών των απαχθέντων παιδιών και σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά θύματα δολοφονήθηκαν. Οι αρχές υποψιάζονται πως συμμορίες που αναζητούν εύκολο κέρδος είναι υπεύθυνες για πολλές από τις πρόσφατες απαγωγές. Οι περισσότεροι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.

Στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, ένοπλες συμμορίες εκμεταλλεύονται την αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο για να τρομοκρατούν αγροτικές περιοχές και κοινότητες, απάγοντας παιδιά και κρατώντας τα για λύτρα μεταξύ άλλων.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χιλιάδες παιδιά μαζεύτηκαν δια της βίας από ένοπλες ομάδες και χρησιμοποιήθηκαν ως παιδιά στρατιώτες ή κρατήθηκαν σε αιχμαλωσία ως σκλάβοι του σεξ για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Στο Ιράκ, η UNICEF έχει αναφορές πως ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός παιδιών έχουν στρατολογηθεί και χρησιμοποιηθεί από ένοπλες ομάδες και αντάρτες και πως όλο και πιο συχνά κορίτσια πέφτουν θύματα δολοφονίας, απαγωγής και βιασμού ή απάγονται και διακινούνται παράνομα μέσα ή έξω από το Ιράκ για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από αναφορές που δέχεται η UNICEF.

«Είναι καθήκον όλων να εξασφαλίσουν πως τα παιδιά προστατεύονται από κακοποίηση και κακομεταχείριση και οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να θεσπίσουν και να επιβάλλουν μέτρα που θα προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για όλα τα παιδιά», δήλωσε ο Τζέφρι Κίλι, υπεύθυνος του γραφείου παιδικής προστασίας της UNICEF.

Η UNICEF είναι για περισσότερο από 60 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.

Σχόλια