Πάσχα: αναζητώντας το χαμένο νόημα

Έφτασε ξανά το Πάσχα, εορτών εορτή και πανήγυρις πανηγύρεων, όπως μας λέει ένα από τα τροπάρια της εορτής. Μέσα στον κατακλυσμό όμως μηνυμάτων, διαφημίσεων, προτιμήσεων, καταναλωτικών ειδών, προκύπτει το πρόβλημα του πραγματικού νοήματος των ημερών. Χάνουμε τις περισσότερες φορές το αληθινό νόημα της εορτής, το αντικαθιστούμε με υποκατάστατα, που είναι όλος αυτός ο καταναλωτικός θρίαμβος, συνειδητά ή ασυνείδητα προσπερνούμε την ουσία και μένουμε στο κέλυφος.

Τι δεν είναι Πάσχα; Πάσχα δεν είναι το αρνί, δεν είναι το κόκκινο αυγό, δεν είναι το τσουρέκι, δεν είναι η λαμπάδα, δεν είναι τα καινούρια ρούχα, δεν είναι η παρουσία μας στην Εκκλησία δέκα λεπτά πριν το "Χριστός Ανέστη" και ένα λεπτό μετά. Πάσχα δεν είναι η λατρεία του φαγητού, το πανηγύρι, ο χορός και το ποτό. Πάσχα δεν είναι οι σούβλες στο δρόμο, δεν είναι η ανταλλαγή ευχών, δεν είναι η επιστροφή στο χωριό. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι μόνο αυτά.

Πάσχα είναι πάνω απ' όλα η γεύση της Βασιλείας του Θεού, η φωνή του Ουρανού που έρχεται μέσα μας, όταν μεταλαμβάνουμε στην Θεία Λειτουργία. Τότε η ψυχή μας, έστω και για λίγο, μεταμορφώνεται, ηρεμεί, νιώθει κάτι από την συγγνώμη και την αγάπη που ανατέλλει μέσα από τον Τάφο. Τότε, νιώθουμε πως μ' όλο τον κόσμο είμαστε αδέλφια, γιατί μετέχουμε του κοινού ποτηρίου της Ζωής.

Πάσχα είναι η αλλαγή της ζωής μας, η ανάστασή μας από τα πάθη και τις κακίες που μας δέρνουν. Δεν αξίζει να λέμε ότι ήρθε το Πάσχα κι εμείς δεν είμαστε συμφιλιωμένοι με το Θεό, το συνάνθρωπο, το γείτονα, τον εαυτό μας, ότι δεν νιώθουμε πιο ελεύθεροι από τα δεσμά της κακίας και του θανάτου. Πάσχα άλλωστε είναι η συντριβή του έσχατου εχθρού της ανθρώπινης φύσης, που είναι ο θάνατος: Θανάτω θάνατον πατήσας...

Πάσχα είναι η αφορμή για ενότητα, ενότητα μεταξύ των λαών και των κοινωνιών. Δεν γίνεται να λέμε ότι γιορτάζουμε την Ανάσταση και ο πόλεμος και η διχόνοια κυριαρχεί στις ψυχές μας. Δεν γίνεται να λέμε ότι πιστεύουμε στα μηνύματα του Χριστού και να επικαλούμαστε αυτή την ιδιότητά μας και να συντρίβουμε λαούς, υπολήψεις, συνειδήσεις, συνανθρώπους, πλησίον, αδελφούς μας. Δεν γίνεται να κάνουμε Πάσχα με κακία για τους άλλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ό,τι κι αν μας έχουν κάνει!

Πάσχα δεν μπορεί όμως να νοηθεί και μακριά από την Εκκλησία. Όλα όσα περιλαμβάνει το φολκλορικό και παραδοσιακό μέρος της εορτής, αποκρυσταλλώνονται με τη βίωση της Πασχαλινής χαράς μέσα στην Εκκλησία. Αν δεν ακουστούν οι καμπάνες τ' Ουρανού μέσα στις ψυχές μας, αν δεν νιώσουμε ότι ο Θεός είναι παντού, αλλά κυρίως στο χώρο του Ναού, μικρού ή μεγάλου δεν έχει σημασία, τότε είναι σα να γιορτάζουμε όπως οι Ιουδαίοι, που σταύρωναν έναν Αθώο και δεν έμπαιναν μέσα στην αυλή του Πιλάτου για να μη μολυνθούν!

Την ώρα του Πάσχα η φύση βάζει την πιο καλή και πιο γλυκιά της ώρα. Η Ανάσταση αποτελεί την κορυφαία γιορτή του πολιτισμού μας γιατί αποτυπώνει το θρίαμβο της αγάπης και της ζωής: ο Χριστός αγαπά τον καθέναν από μας και ζει αναστημένος για τον καθέναν από μας. Μας καλεί να ξαναβρούμε το αληθινό νόημα του Πάσχα, το οποίο φωλιάζει στη Λαμπριάτικη ατμόσφαιρα, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά κυρίως εσωτερικά. Γιατί εκεί βρίσκεται το μόνο και αληθινό νόημα, στην μεταμόρφωση της καρδιάς μας, με τη χάρη του Θεού. Έστω και για μια ημέρα, Χριστός Ανέστη!

Του Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Υπευθύνου Νεότητας Ι. Μ. Δημητριάδος

Σχόλια

 1. April 23, 2008
  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
  Ο/Η orthodoxjudgement T.K. είπε...
  Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του ΧΡΙΣΤΟΥ ειναι το απολυτο και θεμαλιωδες για τους Πιστους ΘΑΥΜΑ.

  Ειναι αυτο το ΘΑΥΜΑ που εκανε τα μαρτυρια των ΜΑΡΤΥΡΩΝ Αποστολων και των μιμητων τους αδυναμα και ανισχυρα να τους απογυμνωσουν απο την Πιστη τους και τη Χριστιανικη τους ομολογια.

  Το "ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ" σαν γεγονος που εκφραζει την ΑΜΑΣΤΑΣΗ, ετσι η αλλιως, ειναι ΣΗΜΕΙΟ της διαχρονικοτητας της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, και για το λογο αυτο τιμουμε την καθοιονδηποτε τροπον "ΑΦΗΝ" του στο ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.

  Εχει ομως "ενδυμα" ο επιορκος και αγνωμονας προδοτης του Πατριαρχη του, καθηρημενος-βασει των Ι.Κανονων της Ορθοδοξιας-πρωην Θαβωρειου Θεοφιλος να δεχθει και βα μεταδωσει την ευλογια τοι Αγιου Φωτος?

  Οι πολιτικες σκοπιμοτητες, η παραποιηση και αποκρυψη της αληθειας, οι πιεσεις απο την Ελλαδικη Κυβερνηση, οι τρομοκρατικες ενεργειες,οι εκβιασμοι και το αφθονο χρημα αποτελουν το "ενδυμα" του.

  Που η χριστιανικη Πιστη και Ηθικη του "ενδυματος" του, οταν εχει ουσιαστικα φυλακισμενον και στερουμενον της τροφης, αλλα κυριως της Θειας Κοινωνιας αυτον που τον χειροτονησε Επισκοπον, αυτον που ουδεποτε καθαιρεθηκε απο κανονικην Συνοδον, αυτον που ειναι μαρτυρας και μονος Κανονικος Πατριαρχης Ιεροσολυμων, τον Μακαριωτατον κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΝ Α'?

  Ηδη συμπληρωνεται μια τριετια κανονικων εγκληματων, μοα τριετια πονου και ντροπης για την Ορθοδοξια και την Ελληνικη πολιτικη, αντιστοιχα,και ενω ολοι περιμενουμε την ευλογια του Αγιου Φωτος, υποκριτικα αδιαφορουμε και μενουμε στο σκοταδι του ψευδους και της παραπληροφορησης. Αληθεια τι Ντροπη ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ